Osteoporoza to choroba układu szkieletowego. WHO określa ją jako chorobę cywilizacyjną XXI wieku, która dotyka zdecydowanie częściej kobiet niż mężczyzn po 50 roku życia. Słowo „osteoporoza” wywodzi się z języka greckiego i oznacza „osteon” – kość i języka łacińskiego „porus” – dziura, ubytek. Od wielu lat osteoporoza była istotnym problemem zdrowotnym ludzkości, jednak stosunkowo niedawno zaczęto postrzegać ją jako chorobę, a nie za wynik starzenia się organizmu. Jej przebieg jest zazwyczaj bezbolesny, niedający żadnych objawów do momentu złamania kości, które świadczy o poważnym zaawansowaniu choroby1.
Na rozwój osteoporozy ma wpływ szereg czynników. Niektóre z nich są niemożliwe do wyeliminowania, a są nimi:
Do osób, które mają podwyższone ryzyko zachorowania zalicza się:
Aby na starość cieszyć się mocnymi i zdrowymi kośćmi, należy wdrożyć kilka działań prewencyjnych, które pozwalają na uniknięcie osteoporozy. Jednym z najważniejszych postępowań profilaktycznych jest regularna aktywność fizyczna, nawet w formie codziennych spacerów lub popularnego nordic walking. Należy unikać nadmiernego spożywania alkoholu oraz palenia papierosów. W ramach działań prewencyjnych powinno się również zwrócić uwagę na odpowiednio zbilansowaną dietę, uwzględniającą właściwą podaż witaminy D oraz wapnia3.
Nie jest tajemnicą, że jednym z najważniejszych czynników, które mają wpływ na zdrowie jest odpowiednia dieta. Aby zadbać o wzmocnienie kości, posiłki powinny być urozmaicone i bogate w produkty takie, jak:
Należy unikać spożywania nadmiernej ilości soli, produktów o wysokiej zawartości cukru oraz warzyw bogatych w szczawiany, czyli szczawiu, buraków, botwiny, szpinaku4.
Utrzymanie odpowiedniej podaży wapnia w diecie jest kluczowe, ze względu na to, że to właśnie ten związek mineralny jest podstawowym budulcem kości. Najlepszy efekt otrzymamy łącząc wapń wraz z witaminą D, która pomaga w utrzymaniu prawidłowej gęstości kości. Niestety, niedobory witaminy D są powszechne i najczęściej występują wśród osób starszych, którym zaleca się całoroczną suplementację tej witaminy5.
Piśmiennictwo